Het aantal meldingen over acquisitiefraude lijkt de laatste tijd flink toe te nemen. Ondernemers worden niet alleen vaker, maar ook steeds agressiever benaderd over zogenaamde overeenkomsten, verlengingen van contracten of vermeldingen van hun bedrijfsnaam in een bedrijvengids of op een website.
Wat is acquisitiefraude precies?
Acquisitiefraude is een vorm van fraude waarbij geprobeerd wordt om ondernemers te laten betalen voor advertenties, die uiteindelijk niet of nauwelijks geplaatst worden. Er is een aantal malafide acquisitiebureaus die geraffineerd te werk gaan. Ze hanteren een naam die lijkt op een betrouwbare organisatie, en voeren soms zelfs bedrijfslogo’s in dezelfde stijl om maar geen argwaan te wekken. In alle gevallen proberen de bedrijven een handtekening te ontrafelen, zodat je aan een contract vast zit. Vaak wordt er gesuggereerd dat er al een overeenkomst is, die ‘alleen nog even verlengd hoeft te worden’.
Wat kan ik doen om acquisitiefraude te voorkomen?
Los van de vervelende telefoontjes is er niets aan de hand zolang je geen handtekening zet. Let dus goed op voordat je iets ondertekent. Mocht je twijfels hebben over een bedrijf dat je een aanbieding doet voor een advertentie, ga dan bij het Steunpunt Acquisitiefraude na of er meldingen over dit bedrijf bekend zijn.
Tips en advies
Op de website van het fraudemeldpunt van Steunpunt Acquisitie Fraude (SAF) staan tips en adviezen om acquisitiefraude tegen te gaan. Klik hier om deze pagina te bekijken. Een paar goede tips:
- lees altijd de kleine lettertjes,
- wees schaars met uw handtekening,
- ga na of het verhaal van de verkoper wel klopt,
- wantrouw het wanneer verkopers verwijzen naar eerdere toezeggingen van collega's,
- gebruik uw gezond verstand
- meld aanbiedingen waarover u uw bedenkingen heeft bij Steunpunt Acquisitiefraude.
Ga niet in op aanbiedingen van één van deze bedrijven, en reageer niet. Als je benaderd bent door MKB-Wijzer of een andere verdachte organisatie, meldt dit dan via dit klachtenformulier en bij het Steunpunt Acquisitiefraude.
Bron: MKB servicedesk