Pagina's

maandag 31 augustus 2009

VSM te Beekbergen

Afgelopen zondag ben ik weer een middagje op pad geweest met collega Harald. Na de Fotografica beurs van afgelopen weekend, hadden we beiden zin om eens even los te gaan (zonder al teveel drukte om ons heen). Harald wilde graag nog eens naar het station van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij VSM in Beekbergen. Je waant je meteen terug in de jaren vijftig als je daar bent. Er staat van alles en er is altijd wel iets leuks te fotograferen. Het weer was best goed, beetje dramtatische lucht maar dat zou alleen nog maar het gevoel in onze foto's gaan versterken. Uiteindelijk ging ik toch met veel moeite bij Harald weg thuis want er stond me toch een verse appeltaart in de oven naar mij te zwaaien! Gelukkig beloofde Harald's vrouw na afloop van onze fotoshoot een stuk appeltaart met verse koffie. Nou, dan maar snel weg. Bij het stationnetje aangekomen struikelden we allebei zowat over een Trabant (en dan nog wel een DeLuxe uitvoering). Waar hem dat in zat konden we niet ontdekken haha.



Het werd (zoals gewoonlijk) weer een super leuke, gezellige en creatives ;-) middag waarbij we ons letterlijk weer in allerlei bochten gooiden om maar die ene foto te kunnen maken. Zoals je ziet ben ik nog even bezig geweest met HDR...nu eens niet voor interieur.

zondag 23 augustus 2009

Fotografica 2009

Vandaag was het dan zover....tijdens het krieken van de dag ben ik samen met collega fotograaf Harald Pijnenburg naar de Fotografica geweest in Doesburg. Hier hadden we al een tijdje naar uit gekeken. Het weer was prachtig en de standjes lagen weer vol met de meest uiteenlopende foto-prularia. Je kunt het zo gek niet opnoemen of het lag wel ergens. Van prehistorische houten camera's tot en met de laatste technische camera's en dat in een heerlijke ambiance onder een stralend blauwe lucht. Kortom dit kan niet beter. Zo relaxed allemaal. En dan de mensen die daar rondlopen....heel appart (wist geen beter woord) om te zien hoe doorsnee fotografen eruit zien...oeps! Als je wat wilde kopen kon je beter meteen beginnen in het Duits want daar kwamen toch de meeste handelaren vandaan. Één stel verkopers (Simon & Julie Chesterman) waren speciaal uit de UK (Yorkshire) gekomen en vonden dit fantastisch om mee te maken. Harald en ik hadden onze camera's ook mee want naar Doesburg gaan zonder camera is echt moeilijk. Gewapend met alléén onze 50mm gingen we alles behalve de fotografica fotograferen. Tja, we konden het niet laten. Een geslaagde dag!

zondag 9 augustus 2009

Panoramafotografie

De laatste week hebben collega-fotograaf Ruud Legdeur ik ons zeer intensief bezig gehouden met het verfijnen van onze specialiteit...360 graden Panoramafotografie (oftewel pano’s).




Apparatuur:
Om perfecte panorama foto's te kunnen maken heb je een panorama kop nodig. Deze bestaat vaak uit 2 hoofdonderdelen namelijk een speciale beugel en een rotator. De beugel gebruik je om de camera zo instellen (naar voren of naar achter verschuiven van de camera) totdat je het juiste no parallax point gevonden hebt van de lens die op dat moment op de camera zit. Hier kom ik later op terug. De beugel zit vastgeschroefd op een rotator dat is een ronde kop waarbij je een keuze kunt maken uit het aantal graden (en daarmee corresponderend het aantal foto's) om een 360 graden foto te maken. Als je eenmaal een keuze bepaald hebt, kun je deze vastzetten. Met behulp van klikjes voel je de detent en dat is verrekte handig bij het rondswingen van je panoramakop. Naast een goede panoramakop is een fisheye lens erg gemakkelijk. In het begin gebruikte ik mijn Canon 16-35mm (op 16 mm) en schoot ik maar liefst 56 foto’s voordat ik een compleet 360 graden panorama had (en dan praat ik nog niet eens over HDR want dat moet je dit aantal nog eens met 3 vermenigvuldigen). Met een fisheye is dat niet nodig! Nu ben ik met 15 foto’s klaar (inclusief de HDR opnamen). Belangrijk is dat je goed en degelijk spul aanschaft want trillingen of oneffenheden in je 360 graden draaiing veroorzaken uiteindelijk stichfouten die lastig te verwijderen zijn. Om het geheel snel(ler) waterpas te zetten kun je gebruik maken van een leveler. Dat is een heel handig apparaatje die onder je rotator komt en waarbij je dmv drie wieltjes je rotator waterpas afstelt.

Nodal Point:
Het nodal point of liever gezegd het no parallax point is het punt waar het licht in de lens zich kruist. Om een panorama foto zonder parallax fouten te verkrijgen moet de camera om dit punt gedraaid worden tijdens het fotograferen. Als je dit alles netjes hebt afgesteld, kun je uiteindelijk beginnen met het maken van je pano’s. Daarnaast heb je nog wat software nodig om van de losse foto’s één mooi geheel te maken. Via andere software kun je zo zelfs een virtuele tour creëren. Beleef een pano VR-tour via deze link.



V.l.n.r. camera met fisheyelens, panoramakop met rotator & leveler

Doesburg

Vorig weekend had ik een afspraak met collega-fotograaf Harald Pijnenburg om eens wat samen te gaan doen. Na wat heen en weer gemaild te hebben, hadden we besloten om weer eens 'ouderwets' er op uit te trekken en het gewoon spontaan te laten gebeuren voor onze camera’s, dus niks geen strakke planning. Helemaal mijn ding. Nadat we hadden besloten om naar het middeleeuwse Hanzestadje Doesburg te rijden, konden we in eerste instantie niet zo goed beslissen wat we allemaal aan apparatuur zouden meenemen. De rugzakken werden volgeladen met de nodige kilo's en vertrokken wij 'terug in de tijd'. Mede door het broeierige weer en continue rugzak af en op bleek dat deze kilo's aan fotoapparatuur meer een last werd dan handig overal op voorbereid te zijn. Toen hebben we besloten om alleen nog maar met onze vaste 50mm tekeer te gaan. Heerlijk zo'n beslissing. Niks geen rugzak af en op, geen gewissel van objectieven meer gewoon kijken en anticiperen op de situatie. Zo wordt je creativiteit weer gestimuleerd om er iets moois van te maken. Zo nu en dan werd er even een flitser bij gepakt om een leuke effect te behalen en voor het strobist gevoel ;-) . Het werd een ontzettende leuke middag en binnenkort gaan we dit nog eens herhalen maar dat zal dan na de ‘Fotografica’ zijn (dit jaar gehouden op zondag 23 augustus).